В 12 големи и средни предприятия съкращават хора

от Bulgaria TV

В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, по данни на КНСБ.

Засегнати от негативните ефекти от кризата с Covid-19 са общо 96 големи и средни предприятия с близо 48 000 работещи.

Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообработването, градският и междуградски транспорт, леката и преработващата промишленост.

„Проблемите са заради отложени поръчки, замразените международни пазари и отложени плащания“, коментира
Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов, цитиран от БНР.

В пивоварния сектор производството е свързано със спад в потреблението и има предприятия с намалено работно време. Проблеми има и в бюджетната сфера.

„От вчера в град Кюстендил в общинската администрация се съкращават 150 души. Това са служители предимно в училищно и столово хранене. За първи път имаме такова масово съкращение на толкова много хора от общинска администрация“, отбеляза Капитанов.

Данните от проучването на КНСБ сочат, че съкращенията засягат общо 13 процента от фирмите. В 23 на сто работещите са в неплатен отпуск, а в 71 процента от случаите – в платен. Масово обаче отпуските приключват до дни.

„Във фирмите, в които хората са в неплатен отпуск, в повечето от тях са планирани (отпуски) от 13 март до 13 май, тоест с края на обявеното извънредно положение. След това се надяваме по някакъв начин и ред хората да могат да се върнат на работните си места. И това са надеждите на синдикатите – че икономиката ще започне да работи“, каза още той.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More