Румен Радев и Борут Пахор обсъдиха мерките за справяне със социалните и икономически последици от коронавируса

от Bulgaria TV

Предприетите мерки в България и Словения за по-бързото преодоляване на социалните и икономически последици, породени от коронавируса, обсъдиха днес в телефонен разговор президентите на двете държави Румен Радев и Борут Пахор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ситуацията в Европа изисква много по-активна комуникация в ЕС и своевременна подкрепа за недопускане на ограничения в ключови доставки на храни, лекарства и медикаменти, е била позицията на двамата президенти.
Преминаването на първоначалния психологически шок от разпространението на коронавируса в Европа поставя на дневен ред въпроса за реална подкрепа на икономиката и ограничаване на нарастващата безработица, са посочили Румен Радев и Борут Пахор. Туризмът е ключов сектор за словенската икономика и страната подготвя двустранни споразумения за отпадане на налагането на карантина за туристите от съседни държави, в които се отчита намаляване на заболеваемостта, е изтъкнал Борут Пахор. България може да използва този опит за съживяване на туризма, който формира съществена част от българския БВП, е заявил Румен Радев.

В разговора са били обсъдени и предприетите мерки в двете държави за недопускане на прекъсване в учебния процес. Борут Пахор е отбелязал подготовката на Словения за отваряне в близко бъдеще на училищата и възобновяване на нормалните учебни занятия.

Президентът Радев е благодарил на своя словенски колега за изпратеното видео послание в знак на солидарност на словенците с българския народ.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More