Помпейо: Има „сериозни доказателства“, че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в Ухан, но това „не е сигурно“

от Bulgaria TV

Съединените щати разполагат със „сериозни доказателства“, че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан, но това „не е сигурно“, заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Попитан на пресконференция за разминаващи се изказвания на високопоставени представители на американското правителство по въпроса, Помпейо увери, че няма никаква непоследователност. И двете твърдения – „не е сигурно“, че коронавирусът е произлязъл от китайска лаборатория, но имаме „сериозни доказателства“ – „са верни“, аргументира се той.

Помпейо отбеляза, че американското разузнаване все още изяснява откъде е дошъл новият вирус, предаде ТАСС.

Китай можеше да предотврати смъртта на стотици хиляди хора в целия свят и да спести глобални икономически проблеми, ако беше по-прозрачен за новия коронавирус, каза американският държавен секретар, цитиран от Ройтерс.

Помпейо обвини Пекин, че е имал избор, „но вместо това е прикрил епидемията в Ухан“. „Китай все още отказва да споделя информацията, от която се нуждаем, за да осигурим безопасността на хората“, допълни той.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More