Не се очаква поевтиняване на храните през летните месеци

от Bulgaria TV Newsroom

Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта са основните причини за по-високите цени на плодовете и зеленчуците в момента. Така обясниха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища поскъпването на земеделската продукция през последните седмици.

„Ако се запазят този тип вариации на времето, не очаквайте понижаване на цените на зеленчуците, най-вече на доматите. По отношение на зелето имаше един лек пик, сега има спад, лука и морковите на цени, аналогични на миналата година, зелената салата е на нива около 50 ст., естествено при черешите и ягодите се наблюдават по-високи ценови равнища в момента. Интерес прави цената на лимона, вече шести ден е на равнища под 3 лева. По отношение на основните хранителни продукти, повече от 70 дена сме без промяна, с отклонение плюс минус 1 %“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Той обясни, че тази тенденция се наблюдава и при месото, което продължава да поевтинява. С близо 20 ст. е паднала цената на месото през последните дни, това се дължи на европейските и световни тенденции.

„Има очаквания, че Китай ще купува по-малко, това ще доведе до по-сериозен спад в цената на свинското месо. Но по отношение на домата и краставицита, не очаквам спад в цената, дори и в средата на лятото, при положение, че реколтата е много лоша и това не е характерно само за България“ – прогнозира Владимир Иванов.

Според него, ако времето продължава да бъде толкова нестабилно и през лятото, ще пострадат и по-късните плодове, но засега се очаква добра реколта от ябълки, което ще доведе и до поевтиняването им.

По отношение на млечните продукти имаше тенденция за повишено потребление на по-качествените млечни продукти, което доведе до изместване нагоре на цената на кашкавала например, с един лев.

„Сега отново се наблюдава повишено търсене на по-нискокочествените млечни продукти, особено в сферата на общественото хранене, което доведе до спад с около 60 ст. на средната цена“ – уточни още експертът.

Цената на “потребителската кошница“ от 84 лева, за последния месец е спаднала на 79 лева. В сравнение с миналата година е доста по-нагоре, с 11 лева повече е стойността на наблюдаваните 27 хранителни продукти. Това е тенденция, която се наблюдава през последните 8 години.

„Главните виновници за това към момента са цените на доматите, краставиците и на свинското месо, което само миналата година поскъпна с около 3 лев“ – допълни Владимир Иванов, който не очаква сериозни ценови изменения на основните хранителни продукти през летните месеци.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More