Меркел и Макрон се надяват на сделка за бюджета и за възстановителния фонд на ЕС

от Bulgaria TV Newsroom

Германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че държавите членки на Европейския съюз ще преодолеят различията си по многогодишния бюджет от над 1 трилион евро, както и за фонда за възстановяване от коронаврусната криза по време на срещата на върха, която ще се състои следващия месец.

Остават да се проведат „безброй преговори“, заяви Меркел на съвместна пресконференция с гостуващия в двореца „Мезеберг“ край Берлин френски президент Еманюел Макрон, но добави: „Надяваме се, че можем да намерим решение, дори ако все още има да извървим дълъг път“.

Лидерите на ЕС се съгласиха по-рано този месец, че са необходими спешни действия, за да бъдат измъкнати засегнатите от коронавируса европейски икономики от най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Европейските лидери ще се стремят да преодолеят различията на срещата на върха на 17 и 18 юли във връзка с предложението на ЕК да заеме от парични пазар 500 милиарда евро за нов фонд за възстановяване, който ще помогне за възраждането на икономиките, които са най-силно засегнати от коронавируса, по-специално тези на Италия и Испания.

От своя страна Еманюел Макрон повтори позицията си, че на срещата на върха през юли може да се постигне споразумение за бюджета на ЕС и за фонда за възстановяване. Той каза, че фондът трябва да включва 500 милиарда евро безвъзмездни средства за най-засегнатите страни.

„За канцлерът на Германия и за мен това е абсолютен приоритет“, посочи Макрон и добави: „Без това Европа не би се изправила пред предизвикателството“.

През май двамата лидери предложиха съвместен план за отпускане на 500 млрд. евро помощ на страните с най-силно засегната икономика от коронавирусната пандемия. В крайна сметка Европейската комисия увеличи този финансов спасителен пакт до 750 млрд. евро, като от тях 500 млрд. евро ще се отпуснат безвъзмездно, а 250 млрд. евро под формата на заеми.

Все още обаче не е ясно дали този план ще бъде одобрен на срещата на върха към средата на следващия месец, тъй като Австрия, Холандия, Швеция и Дания обявиха многократно, че няма да го подкрепят.

На днешната среща в Берлин само дни преди предстоящото на 1-ви юли ротационно германско председателство на ЕС, Меркел и Макрон обсъдиха и борбата с Covid-19, както и отношенията на Европа с останалия свят.

„Това е тежък период за Европейския съюз, но трябва да положим усилия за излизане от кризата„, посочи Меркел и допълни, че двамата лидери са обсъдили и връзките на ЕС със САЩ и Китай.

Френският президент пък отбеляза, че една от основните теми на днешната среща е била и въпроса с Брекзит, като той подчерта, че ЕС няма да допусне Великобритания да има достъп до европейския пазар, без страната да спазва установените правила.

Макрон също така обвини Турция, че проявява в либийския конфликт „историческа и престъпна отговорност“ в качеството си на страна, „която претендира, че е член на НАТО“, предаде Франс прес.

„Намираме се в момент, в който е необходимо да се изясни турската политика в Либия, която за нас е неприемлива“, каза Макрон на пресконференция в Мезеберг след срещата си с Ангела Меркел.

В Либия, която е в гражданска война от 2011 г., „първата външна намесваща се страна е Турция“, подчерта Макрон.

Той допълни, че Турция на Реджеп Тайип Ердоган не спазва нито един от ангажиментите, които пое на конференцията за Либия в Берлин през януари, че е увеличила военното си присъствие в Либия и е че е прехвърлила масово там джихадистки бойци от Сирия“.

„Това е една историческа и престъпна отговорност на Турция, която казва, че е членка на НАТО, или поне претендира, че е такава“, допълни Макрон.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More