Манолова: Време е да се обединим срещу Борисов

от Bulgaria TV Newsroom

От един от министрите на това правителство прозвуча намерението да направят опит да удължат мандата на парламента със срока на извънредното положение – два месеца сред март догодина. Това е техен таен план, но този министър се изпусна да каже, че е редно, като има извънредно положение, той да е министър още два месеца и парламентът да работи още два месеца след март. До последно ще се опитват да държат властта със зъби и нокти.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите и допълни, че моделът Борисов е изчерпан и вече е вреден за българското общество:
Той показа своята несъстоятелност, включително с последните скандали. Властта отдавна емигрира от хората и нейният дневен ред е различен от проблемите на обикновените граждани. Няма мярка, която да е сработила, а правителството с тази политика убива малкия бизнес и икономиката. През есента това ще доведе до гладни бунтове и фалити.

Тя прогнозира, че през есента ситуацията в страната ще стане кризисна, ако не се вземат мерки, а новата политическа сила ще бъде гневът на гражданите. По нейни думи има и друга опасност – ще се опитат да премахнат машинното гласуване:
Ще направим инициатива за обединяване на усилията на всички противница на този модел за запазване на честността на изборите.Вероятната причина за плана на ГЕРБ за удължаване на мандата е усвояването на европейските средства, но нашият отговор на това е „ревизия“. Ще има ревизия на всяко евро и къде точно са отишли парите, обявени като помощ към гражданите и бизнеса. Ако си мислят, че ще заметат отчета за парите, да им кажа, че няма как да стане. Борисов да спре да харчи за приятелския си кръг.

Като пример за ревизия на харченето на публичен ресурс тя посочи държавното дружество „Монтажи“, което е получило през 2018-та година 500 млн. лева чрез Държавната консолидационна компания (ДКК). Те са били за ремонт на над 400 язовира в страната.

Манолова твърди, че язовирите в област Велико Търново са 161, от които 25 са за ремонт, а 8 са за спешен такъв. За нито един от тях обаче не е похарчена една стотинка.

Тя посочи, че се покриват следите на тези 500 млн. лв., включително след решението на съда, че ДКК не е длъжна да дава информация за този половин милиард лева публични пари, които е получила, но ремонтите не са дори започнати вече две години:
Ще ги търсим и ще ги гоним до дупка.

По нейни твърдения правителството процедирало по същия начин и с 1 млрд. лв. за Държавния ВиК-холдинг, държавните бензиностанции и идеите за санирането на частни жилища от шепа приближени до властта фирми за около 1,6 млрд. лв.

Председателят на „Изправи се.БГ“ добави, че в момента едва 5% от работещите хора са получили някаква подкрепа от правителството и подчерта, че 60/40, еднократната помощ 375 лева за родители в неплатен отпуск, грантовете от 3 до 10 000 лева. и безлихвените кредити от 1500 лева до 4500 лева не достигат нито до малкия и средния бизнес, нито до обикновените хора:

На 23 май под прозорците на Министерския съвет попитахме къде са парите, а след това и Еврокомисията обяви, че е предоставила на България 1,5 млрд. лева Къде са те? Ние видяхме само, че правителството купува калцуни, струващи по 5 стотинки в аптеките, за над 10,20 лева чифта и затова казахме, че ще има ревизия на всяко евро.

На въпрос дали Гражданската платформа ще стане партия и в коя част на политическия спектър би била, Манолова отрече такава перспектива и каза, че е време за обединение на всички срещу модела „Борисов“:
Проблемите не са леви и десни, за да ги решаваме в ляво или дясно. Такава битка сега не е актуална. Ще повторим модела от изборите в София, където всички граждани – партийни и непартийни, се обединихме срещу начина на управление на Борисов. Сега голямата задача пред нас е да овластим гражданите и да сменим този авторитарен, нехуманен модел на управление от Борисов с нов, с почтени, млади и честни хора.

Според Манолова Борисов предлага на гражданите милостиня, а те искат заплати и работа. Хората не искат да живеят на социални помощи и на Бюрото по труда, а да имат работа, възможност за бизнес и препитания.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More