Франция започва да излиза постепенно от карантината

от Bulgaria TV

Франция започва от днес процес на постепенно излизане от карантината, наложена във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи ТАСС.

Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.
От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си.

Сега обаче тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

Около 60 процента от регионалните влакове и 25 на сто от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си.

В столицата ще функционира около 75 процента от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска.

Пазарите отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влязат в тях.

В страната няма да работят театри и концертни зали.

Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни.

Днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More