76 жертви на домашно насилие в Хасковско

от Bulgaria TV Newsroom

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината

76 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от началото на годината в трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград, съобщават от Фондация „Х и Д Джендър Перспективи“.

В периода от 18 март до 31 май са направени 37 онлайн консултации с пострадали от домашно насилие, като са издадени 3 заповеди за защита. Само от началото на юни, когато консултативните центрове възобновиха директната работа с потребители, през тях са преминали 15 човека, търсещи защита от домашно насилие, като трима от тях са мъже. През този период са издадени 5 заповеди за защита от районните съдилища.

Фондацията и Кризисния център в Димитровград управляван от БЦДИ -клон Хасково бяха от избраните в конкурсна процедура да получат парични средства и ваучери за храна в помощ и подкрепа на пострадалите жени и деца от домашно насилие. Средствата бяха получени във връзка с инициатива „Фонд за борба с насилието над жени в условията на COVID-19“. Фондация получи средства в помощ на услугите за пострадали в размер на 5 700 лева и ваучери за храна на стойност 1 000 лева. Същата сума получи и БЦДИ-клон Хасково, която ще бъде за подпомагане на потребителите на услугата „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик на хора“ и Консултативния център за пострадали от домашно насилие, намиращи се в Димитровград.

Това са крайно необходими средства в условията на пандемия, които целят да подпомогнат пострадалите в получаването на безплатни консултации с психолози и юристи в консултативните центрове на организациите, безплатни ваучери за храна в размер на 100 лв. в различни хранителни вериги, както и за закупуване на неща от първа необходимост и хуманитарни пакети, съдържащи най-необходимото за жените и децата напускащи кризисния център.

За връзка със специалистите в консултативните центрове по места:

Хасково – 0878 567 659
Димитровград – 0879 132 080
Свиленград – 0877 220 655

Телефон 0800 11 977 – Безплатна национална денонощна линия за професионална подкрепа на жертви на домашно насилие.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More